Verslag: op pad met politie IJsselstein

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lange stukken schrijven is niet ons ding, maar we gaan ons best doen 🙂

Enige tijd geleden hebben wij de eer gehad om een paar keer met de politie IJsselstein mee op pad te gaan.

Dit als kennismaking met hoe de politie IJsselstein haar taken in onze mooie stad uitvoert. Wij zijn, net als andere inwoners, meegegaan met wijkagent Thijs ter Avest.

We beginnen op het bureau in IJsselstein. Thijs laat ons de verschillende politie-systemen zien en dan met name de systemen die hij gebruikt voor zijn wijk Zenderpark. De wijkagent kan een kaart van een bepaald gebied in IJsselstein tevoorschijn halen en ziet dan meteen wat er de afgelopen tijd is gebeurd. Dit is met name handig wanneer hij afwezig is geweest. Zijn collega’s kunnen op deze kaart aangeven waar iets is gebeurd en wat er is gebeurd. Dit zijn kleinigheden tot grotere incidenten. Thijs kan als wijkagent hierop anticiperen. Zodra zijn collega’s in een bepaalde periode in een gebied zaken hebben waargenomen kan Thijs hier meer aandacht aan laten besteden. In deze gebieden zal de komende tijd meer politie te zien zijn. Ook wanneer er door heel IJsselstein een patroon van incidenten plaatsvindt, is dit goed te zien op de kaart. De agenten kunnen dan overleg voeren wat te doen om dit tegen te gaan. De wijkagent deelt deze opdrachten als ware uit aan zijn collega’s van het basisteam.

Thijs geeft nadrukkelijk aan dat het om deze reden ontzettend belangrijk is dat mensen overal aangifte van doen, wanneer dit nodig is. Van schade tot diefstal. Zonder een aangifte blijft een bepaald gebied op de kaart leeg, terwijl er misschien wel veel meer aan de hand is.

13892352_864980070273756_6087207071801323407_n[1]

Na deze uitleg laat Thijs ons het bureau zien. In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Waar vroeger het hele bureau werd gebruikt door de gemeente politie en boeven daar in de cel werden gezet, zijn er nu meerdere politie-eenheden actief. De cel blokken zijn gesloten. Alle boeven gaan nu richting het hoofdbureau in Woerden.
Voor de landelijke politie behoorde politie IJsselstein tot district “Lekstroom” en was het hoofdbureau in Nieuwegein. Om deze reden ging het bureau in IJsselstein ’s avonds dicht en was er geen activiteit waar te nemen. Tegenwoordig behoort IJsselstein tot “De Copen” met als uitvalsbasis het bureau in Woerden. Vandaar dat het bureau in IJsselstein weer 24 / 7 is bemand. En dat is goed nieuws voor ons IJsselsteiners. Zeker gezien mijn eigen ervaring een aantal jaar geleden. Ik heb toen twee inbrekers overlopen in een tuin. Deze gingen er als een speer vandoor, maar ik was nog sneller met het bellen van 112. Helaas, er was geen politie beschikbaar in IJsselstein. De snelst beschikbare politieagent die ik aan de telefoon kreeg was zojuist in Lopik aangekomen, maar zou direct richting IJsselstein rijden. Terwijl ik met deze agent aan het bellen was, kwamen er nog twee vermoedelijke inbrekers voorbijgefietst, geattendeerd door hun makkers die al waren verdwenen. Deze knapen wisten zich helaas uit de voeten te maken.

Na een rondleiding door het bureau stappen we de opvallende politiebus in. Thijs rijdt direct naar zijn wijk, Zenderpark. De avond is gevallen.

13765871_864980076940422_8846748825224741110_o[1]

Tijdens de patrouille door Zenderpark kijkt Thijs aandachtig om zich heen. Hij verteld veel over zijn werkzaamheden en wat hij zoal heeft meegemaakt in IJsselstein. De rit voert ons op plaatsen door Zenderpark, maar uiteindelijk ook ver daarbuiten, waar ik alleen met de fiets of lopend ben geweest. Alles wordt volgens een bepaald patroon afgespeurd. Op zoek naar situaties die niet normaal zijn. Wij komen van alles tegen, maar geen bijzondere zaken die direct aandacht vereisen. Wat tijdens de gesprekken opvalt is Thijs zijn grote betrokkenheid met de wijk. Hij is begaan met wat er goed gaat in zijn wijk en wat er niet goed gaat. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij al meerdere keren inwoners uit zijn wijk mee op pad heeft genomen om hen kennis te laten maken met het politiewerk in hun wijk. Ook is Thijs actief met zijn eigen Facebookpagina, waar hij over allerlei zaken bericht, maar ook vragen beantwoord. Thijs zijn werk als wijkagent is om situaties goed in kaart te brengen, probleemsituaties voor escalatie in de kiem te smoren. Dit gaat verder dan het gebruikelijke politiewerk. Het is veel netwerken, organisaties te bewegen en actief in contact te treden met burgers, ondernemers en professionele partners.

Het is een lange rit die ons uiteindelijk door heel IJsselstein leidt. Het is rustig op straat, veel gordijnen zijn dicht en de mensen hebben niet door dat er een opvallende politiebus langs hun huis rijdt, over het fietspad.

Uiteindelijk komen we uit bij de Zendmast om richting de Lek te rijden. Dan komt er een PRIO1 melding binnen. “Inbraak Clinckhoeff, 2 verdachten”. De bus wordt stilgezet en we keren snel. De zwaailampen gaan en er wordt snelheid gemaakt.
Thijs geeft aan de meldkamer door dat hij erop af gaat. Onderweg krijgt Thijs door dat er meer eenheden onderweg zijn ter ondersteuning. Al gauw zijn wij vlakbij de Clinckhoeff. Thijs verteld dat het voeren van een sirene in zo’n situatie niet wenselijk is. Boeven horen die van ver aankomen en zullen vluchten. De zwaailampen gaan vlakbij de Clinckhoeff uit om zo onopvallend mogelijk het winkelcentrum te benaderen. Hierbij is een verkeerslicht genegeerd, wat mag en noodzakelijk is in zo’n situatie. We zijn als eerste ter plaatse. Thijs heeft de verdachten al snel gevonden ter hoogte van de snackbar en spreekt ze aan. Op dat moment arriveren meer eenheden en worden alle wegen die de verdachten kunnen gebruiken om te vluchten met voertuigen geblokkeerd. De situatie is onder controle. De verdachten werken mee en volgen Thijs zijn aanwijzingen op. Alle overige agenten zwijgen en houden de situatie in de gaten. De verdachten geven aan dat ze niet hebben ingebroken, maar dat de automatische deuren van het winkelcentrum opengingen, waarna zij naar binnengingen om er volgens weer uit te gaan. Er werden geen braaksporen aangetroffen. Wel zijn de gegevens van de jonge mannen genoteerd en deze melding zal verwerkt worden in het systeem wat Thijs eerder heeft laten zien. Tussen de melding en aankomst heeft nog geen 2 minuten tijd gezeten. En dat is fijn om te weten, dat er zoveel politie ter plaatse kan zijn na een dergelijke melding.

13731768_864980106940419_3769403225998360527_o[1]

Na deze melding zijn we teruggegaan naar het bureau. Daar is het druk. Er is een wisseling van de wacht. De avondploeg is bezig hun dienst af te ronden en de nachtploeg maakt zich gereed. Terwijl ik naar huis fiets, zie ik de eerste agenten op een motor en auto vertrekken voor de nachtelijke surveillance.

Thijs is inmiddels niet meer werkzaam in IJsselstein. Zijn nieuwe wijk ligt in Woerden. Thijs, nogmaals enorm bedankt voor je werk en betrokkenheid hier in IJsselstein.

De politie IJsselstein heeft ook een eigen Facebookpagina die het volgen waard is. Je vind ze op: https://www.facebook.com/politieijsselstein

Jammer genoeg klagen sommige mensen eerder dan dat ze een compliment geven. Politie IJsselstein heeft een recensiecijfer van 3,2 uit 5 sterren. Waardeer je net als ons het werk wat ‘onze’ agenten doen? Ga naar hun pagina en help het gemiddelde omhoog, iets wat deze mannen en vrouwen absoluut hebben verdiend (y)

13882458_864980146940415_4948036038854276540_n[1]

13895123_864980126940417_6210566021077948480_n[1]

13782040_864980113607085_4169276989489503223_n[1]

13882142_864980143607082_1007742603071573306_n[1]

Delen.

Over de auteur

blank

8 reacties

  1. Birthday needs can be more meaningful, when the receiver is manufactured to truly feel happier and far more expectant about acquiring more mature.

  2. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

Laat een reactie achter