“Klaar met de Noord-IJsseldijk”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dat de Noord IJsseldijk mooi is, is voor de meeste bekend. Naast de weilanden, de dieren, zijn er de boerenbedrijven, het stuk natuurgebied, wat nog groter zal worden en de diverse horecagelegenheden. De Noord IJsseldijk is op mooie zomerdagen een heerlijke plek om te zijn, wanneer er geen auto’s zijn. Helaas zijn de auto’s er wel en op sommige momenten in grote getallen.

Al jaren weet ik dat het op de Noord IJsseldijk oppassen is geblazen wanneer je er overheen gaat met je auto. Maar vooral met de fiets of lopend. Ik moet helaas constateren dat dit de laatste tijd, zonder overdrijven, levensgevaarlijk is.
Na afgelopen donderdag ben ik er denk ik wel definitief klaar mee hoe weggebruikers zich op deze weg gedragen. De meeste doen dit volgens mij onbewust, zonder anderen opzettelijk in gevaar te willen brengen. Maar het gebeurd toch. Dagelijks. En wie weet met welke vreselijke afloop binnenkort.

Afgelopen donderdag reed ik achter een bus. Deze bus reed netjes 60km over de dijk heen. In een onoverzichtelijk bocht naar links zie ik twee fietsers, netjes achter elkaar aan fietsen. Opeens doemt er een auto op naast de fietsers, in de bocht, aan de rechterkant van de weg, op de bus af! De bus zie ik hard remmen, hevig naar rechts sturen de berm in. De spookrijdende automobilist die het belangrijker vond om ‘nog even snel’ de fietsers in te halen vanuit een onmogelijke en gevaarlijke situatie schrikt van de ontstane situatie en deze stuurt naar links, terug naar zijn eigen weghelft. De automobilist is vergeten dat ‘ie bezig was om fietsers in te halen en snijd deze af, waardoor de fietsers op hun beurt hard moesten remmen en bijna tegen de auto aan botsen. De fietsers stonden hevig geschrokken stil. De automobilist die dit alles veroorzaakte zat verontwaardigd achter zijn stuur en de bus stond midden op de weg stil en kon op dat moment geen kant op.

Dit ging echt maar nét goed.

Na deze situatie vervolgende ieder zijn weg. Nog geen 100 meter verderop zie ik de bus op een recht stuk rijden. Wederom rijdt deze de toegestane snelheid en er komen twee fietsers hem tegemoet.

Geloof het of niet; er komt een auto met hoge snelheid aanrijden. Deze denkt nog makkelijk en met hoge snelheid de fietsers in te halen. Op dat moment dacht ik nog ‘hoe gestoord moet je zijn om überhaupt het lef te hebben hier nog in te halen?’ Ik zie de bus weer hard remmen en de auto schiet rakelings langs de bus, en weer bijna zijn het de fietsers die geraakt worden. Deze automobilist gaf er duidelijk helemaal niks om. Met dezelfde snelheid, uitdrukking van het gezicht en zonder om te kijken vloog deze er vandoor.

En ik zie steeds vaker zulke situaties, maar niet eerder dat het zó weinig scheelde.

Zoals gezegd heb ik vaker bijna-ongelukken zien gebeuren of situaties waarbij ik mij afvraag wat de geestelijke gesteldheid is van de bestuurder die inhaalt op punten waar dit enorm veel risico’s met zich mee brengt. Na het zien van de twee bijna-ongelukken gistermiddag maakt het mij vooral heel erg boos. Zeker gezien het feit dat er die middag meer fietsers waren, dan auto’s. En dan nog zo onbezonnen rijden, tussen de veelal oudere fietsers.

De Noord IJsseldijk wordt veel gebruikt door verkeer die geen zin hebben om via de snelweg (A2) IJsselstein binnen te rijden. Het doel wat ze voor ogen hebben, een stuk afsnijden om sneller thuis te zien, dat zie je terug in het rijgedrag. Te snel, niet opletten maar ook vooral niet nadenken.

Met extra borden, extra controles gaat de situatie op de Noord IJsseldijk niet verbeterd worden. Het verkeer raast er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat overheen, alsof auto’s de baas zijn op de dijk. De rest moet zich maar aanpassen aan hun gedrag, zo denk ik er inmiddels over. Maar moet het juist niet andersom zijn? Nu is de IJVO aan de gang, waarbij duizenden kinderen gebruik maken van een stukje Noord IJsseldijk. Naast de IJVO zit een paarden manege, waar jongere kinderen met de fiets naartoe gaan. Schuin aan de overkant zijn de volkstuintjes en de begraafplaats. Even verderop vinden we het pannenkoekenhuis waar hele jonge kinderen naartoe gaan met aan de overkant het stuk bos waar het op mooie dagen ook druk kan zijn.
Kijken wij verder, dan zien wij een nieuw aangelegd stuk bos met daar om de hoek de Marnemoende. Langs de haven loopt een fietspad die uitkomt op de Noord IJsseldijk.

Al deze zaken trekken dagjesmensen: IJsselsteiners die erop gaan en toeristen die via Montfoort en de Meern richting IJsselstein fietsen. Al deze zaken zouden geen auto’s moeten aantrekken, maar mensen die lopend of fietsend erop uit gaan. Het heeft er alle schijn van dat de gemeente in dit gebied graag mensen ziet verschijnen, om te genieten van wat dit stukje IJsselstein te bieden heeft.

Helaas is het visitekaartje wat hier midden op de weg afgegeven wordt simpelweg negatief. De Noord IJsseldijk zou een dijk moeten zijn waar je met je kind van 5 durft te fietsen langs alle lammetjes in het voorjaar. Waar voetgangers en hardlopers naar het natuurgebied kunnen lopen. Zonder het gevaar van automobilisten die te hard rijden en niet nadrukkelijk bezig zijn met hun medeweggebruikers.

De gemeente is naar mijn mening nu aan zet. Niet over een paar weken, niet over een paar maanden maar nu. Maak van de Noord IJsseldijk een veilige weg waar bij wijze van spreken een compleet gezin van vier op een veilige manier overheen kan fietsen, of sluit voor mijn part de weg af voor fieters en voetgangers en plaats vangrails, zodat auto’s er lekker hard kunnen rijden. Dan weet iedereen waar die aan toe is.

Mijn ideale Noord IJsseldijk is om sluipverkeer tegen te gaan, en de auto’s als gast te ontvangen, waar fietsers en voetgangers de hoofdgebruikers zijn.

Note: Deze problemen spelen helaas niet alleen op de Noord IJsseldijk. Ik denk dat veel mensen zich ook herkennen in dit beeld wat de Achtersloot betreft. Daar is minder recreatie, maar hetzelfde type automobilist wat voor onaangename situaties zorgt.

Delen.

Over de auteur

blank

41 reacties

 1. Van montfoort naar ijsselstein noem ik dit geen sluiproute 😉

  En inderdaad het is soms wel eens gevaarlijk.
  Maar in mijn ogen zou een fietspad aanzienlijk helpen als is het tot marnemoende! En dan gelijk vanaf daar naar de nedereindseweg.
  Zouden veel scholieren wel waarderen 🤗

  Verder wat verbreden en zoals de nedereindseweg fietsstroken

  En de bocht zoals bij marnemoende voor is zeer onoverzichtelijk daar de bosjes verwijderen zou alleen al een aanwinst zijn!

  Kwa achtersloot loopt er een mooi rustig fietspad vanaf de zuid-ijsseldijk tot knollemanshoek!

  Heb er heel wat gefietst naar school en terug. Stuk rustiger en veiliger dan de achtersloot!
  Dit fietspad promoten en verfraaien kan geen kwaad! Meen ook ooit iets gehoord te hebben van een fietsbrug vanaf de begraafplaats (waar vroeger de kersenboomgaard zat) naar de zuidijsseldijk (caravanpark de Voormolen)

 2. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it
  up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help prevent content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 3. I don’t even understand how I finished up right here, but I believed this post was great.
  I do not recognise who you’re however definitely you are going to a famous blogger in case
  you are not already. Cheers!

 4. I have been exploring for a little bit for any high-quality
  articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo
  I ultimately stumbled upon this site. Studying this information So i am satisfied
  to express that I have a very just right uncanny feeling I came upon just what I
  needed. I most undoubtedly will make certain to do not omit this web
  site and give it a look on a continuing basis.

 5. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely comeback.

 6. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to
  “return the favor”.I am attempting to find things to enhance
  my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 7. My spouse and i got absolutely thankful Raymond managed to carry out his studies through your ideas he made in your web site. It is now and again perplexing just to find yourself giving out secrets which people today might have been trying to sell. And now we already know we now have the writer to appreciate for this. Most of the explanations you’ve made, the simple blog navigation, the relationships your site help foster – it’s many excellent, and it’s really letting our son and the family believe that that topic is entertaining, and that is extraordinarily mandatory. Many thanks for everything!

 8. I would like to show some thanks to you just for bailing me out of this type of incident. After exploring throughout the online world and coming across tips that were not powerful, I figured my entire life was gone. Being alive without the solutions to the problems you have fixed by means of your main website is a serious case, and ones that would have negatively damaged my entire career if I had not encountered your blog. Your own capability and kindness in taking care of all the things was useful. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a subject like this. I am able to now look forward to my future. Thank you very much for the expert and sensible help. I won’t hesitate to endorse the sites to anybody who should receive guidance on this situation.

 9. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily brilliant possiblity to read in detail from this website. It’s always so kind and as well , stuffed with amusement for me and my office acquaintances to visit your blog minimum three times in one week to read the new things you will have. Not to mention, I am always contented considering the impressive guidelines served by you. Selected two areas in this posting are definitely the simplest I’ve had.

 10. I actually wanted to send a small word in order to say thanks to you for some of the nice tips and tricks you are giving at this site. My particularly long internet look up has at the end of the day been paid with useful tips to write about with my two friends. I ‘d repeat that most of us readers actually are truly blessed to dwell in a fine place with so many lovely professionals with very beneficial advice. I feel rather lucky to have come across your entire webpage and look forward to many more brilliant moments reading here. Thanks again for all the details.

 11. I would like to show my passion for your kind-heartedness in support of men and women who require help with this one concern. Your very own commitment to getting the solution around ended up being wonderfully beneficial and have surely allowed guys and women much like me to realize their pursuits. Your own insightful tips and hints can mean so much to me and a whole lot more to my fellow workers. Many thanks; from each one of us.

 12. I found your blog website on google and test a number of of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to studying extra from you in a while!?

 13. My wife and i were excited that Edward managed to do his homework out of the precious recommendations he received using your site. It’s not at all simplistic just to always be releasing tips people could have been making money from. We really figure out we’ve got the blog owner to give thanks to for this. The type of illustrations you have made, the simple website navigation, the relationships you can help foster – it’s got many awesome, and it’s aiding our son and our family believe that this article is fun, and that’s truly fundamental. Thank you for the whole thing!

 14. I found your weblog site on google and check a couple of of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you afterward!?

 15. A lot of thanks for your whole labor on this web site. My mom loves carrying out investigation and it’s really obvious why. Almost all learn all concerning the dynamic way you give great tips and tricks through your web blog and as well foster response from visitors about this subject matter so our favorite princess is learning so much. Enjoy the rest of the year. You are always conducting a first class job.

 16. I precisely wanted to thank you so much once again. I’m not certain the things I might have accomplished without those creative concepts shared by you on my field. Certainly was a very depressing concern in my view, but looking at the skilled mode you dealt with it took me to cry for fulfillment. Now i am grateful for this guidance and hope you are aware of an amazing job you happen to be putting in training many others using your webpage. I am certain you haven’t got to know all of us.

 17. There are certainly a variety of details like that to take into consideration. That is a nice point to bring up. I offer the thoughts above as common inspiration however clearly there are questions like the one you carry up where the most important thing can be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, but I am certain that your job is clearly recognized as a fair game. Both girls and boys feel the affect of just a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 18. Thank you a lot for providing individuals with such a brilliant chance to read from this blog. It is usually so kind plus jam-packed with fun for me and my office fellow workers to visit your web site at a minimum thrice in a week to see the fresh guidance you have. Not to mention, I’m so at all times fulfilled with all the powerful tricks served by you. Certain two points in this post are absolutely the most impressive we’ve ever had.

 19. I抦 impressed, I have to say. Actually not often do I encounter a blog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you have got hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is something that not enough individuals are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled throughout this in my search for something referring to this.

 20. I would like to show appreciation to this writer just for rescuing me from this particular scenario. Just after checking throughout the internet and coming across basics that were not pleasant, I was thinking my entire life was over. Living without the presence of approaches to the issues you have fixed all through this short post is a crucial case, as well as ones which could have in a negative way affected my career if I hadn’t come across your web page. Your own mastery and kindness in taking care of all the things was vital. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a thing like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks a lot so much for the impressive and amazing guide. I will not think twice to endorse your web page to anybody who desires assistance on this subject.

 21. There are actually a variety of details like that to take into consideration. That is a nice level to bring up. I supply the ideas above as common inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place a very powerful factor shall be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, however I’m sure that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the affect of just a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 22. Thank you for your whole hard work on this website. Gloria enjoys setting aside time for internet research and it’s really obvious why. A number of us hear all relating to the dynamic mode you present both useful and interesting tricks by means of this web blog and even welcome contribution from people on this concern while our princess is undoubtedly learning a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re performing a fabulous job.

 23. I together with my friends happened to be reviewing the excellent helpful hints located on your website while unexpectedly I had an awful suspicion I never thanked the site owner for those strategies. The women are already certainly stimulated to read through them and already have really been having fun with these things. Thanks for truly being quite kind and then for deciding on certain perfect subject areas most people are really desperate to discover. Our sincere regret for not expressing gratitude to you sooner.

 24. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I feel that it’s best to write more on this matter, it may not be a taboo subject however generally people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 25. Thanks a lot for providing individuals with an extremely terrific possiblity to read from here. It’s always very pleasant and as well , stuffed with a good time for me and my office peers to visit your website no less than 3 times in a week to read through the new stuff you have. Not to mention, we are usually satisfied concerning the staggering guidelines you give. Some 3 points on this page are essentially the most beneficial we have all ever had.

 26. This is the appropriate blog for anybody who wants to search out out about this topic. You notice a lot its almost arduous to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 27. I precisely wanted to say thanks yet again. I do not know the things that I could possibly have taken care of without those creative concepts discussed by you about this topic. It was actually a very alarming situation in my opinion, but noticing a well-written mode you solved the issue made me to cry for gladness. Now i’m thankful for the information and even have high hopes you really know what a powerful job your are carrying out teaching many others through a blog. I am sure you have never got to know any of us.

Laat een reactie achter