Windmolenpark nét buiten IJsselstein?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het is nog niet concreet, maar het is wel een wens van de gemeenteraad in Utrecht en ook de provincie Utrecht wil er onderzoek naar doen.

De gemeente Utrecht bezit tegenwoordig flinke stukken grond net buiten IJsselstein. De Meern is een woonwijk geworden van Utrecht. De Nedereindse Plas en de weilanden erom heen is ook allemaal gemeente Utrecht geworden. De gemeente Utrecht barst uit zijn voegen. Utrecht wil verder bouwen, maar kan dit voorlopig niet op een stuk grond waar ze een nieuwe woonwijk uit de grond willen stampen. Dit is een groot gebied, zie de kaart hieronder.

rijnenburg

Het gebied heet Rijnenburg en er liggen plannen klaar om er een nieuwe woonwijk te bouwen. De plannen zijn echter uitgesteld tot 2030. Toch willen ze in Utrecht iets met dit stuk grond. En gezien de ambities van Utrecht is de kans groot dat er energie opgewekt gaat worden. Een quote afkomstig van de website van de gemeente Utrecht:

Utrecht staat voor een grote energietransitie. Aangezien er in het poldergebied Rijnenburg tot zeker 2030 geen woningbouw komt, heeft de gemeenteraad gevraagd om hier grootschalige duurzame energieopwekking te stimuleren zoals zonne- en windenergie. Er zijn verschillende initiatiefnemers die ideeën hebben voor grootschalige duurzame energieopwekking in Rijnenburg, voor zowel wind- als zonne-energie. Deze initiatieven dragen bij aan de ambitie van de stad om klimaatneutraal te zijn (vastgelegd in het Energieplan Utrecht, en passen in de vastgestelde motie ‘Bouwpauze in Rijnenburg’.”

De wens is er dus, maar de concrete plannen nog niet. Omwonenden van Rijnenburg gaan morgen, zaterdag 11 februari, met de gemeente in gesprek.

Op een later moment krijgt een ook beperkt aantal inwoners uit IJsselstein en Nieuwegein de mogelijkheid om hun mening te geven. Wanneer dit is, is nog niet bekend.

Meer informatie is te vinden op:

Website gemeente Utrecht:
https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/duurzaamheid/duurzaam-bouwen/voorbeeldprojecten/duurzame-energie-in-rijnenburg

Eerder artikel van het AD:
http://www.ad.nl/dossier-utrecht/strijd-om-windmolens-en-zonnevelden-in-polder-rijnenburg~a6dfe421/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

 

Delen.

Over de auteur

blank

30 reacties

Laat een reactie achter