Kinderen in IJsselstein, Lopik en Benschop krijgen jodiumpillen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inwoners van de gemeenten IJsselstein, Lopik en Benschop (en nog heel veel andere gemeenten) ontvangen binnenkort jodiumpillen van de overheid. Lang niet iedereen, alleen huishoudens met kinderen tot 18 jaar ontvangen post met de jodiumpillen.

Zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale krijgen tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten in de brievenbus, maakte het ministerie voor Volksgezondheid vrijdag bekend. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo’n centrale kan vrijkomen.

De tabletten worden gestuurd aan mensen tot en met veertig jaar die binnen 20 kilometer van een kernreactor wonen. En huishoudens met kinderen tot achttien jaar die tussen de 20 en 100 kilometer van een kernreactor wonen. Hoe verder van de kernreactor hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium, is de redenering. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen.

Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat.

 

 

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.