112

Politie in actie tegen woninginbraken. Wat kan jij doen?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

IJsselstein heeft sinds het begin van deze maand te maken met een -voor IJsselsteinse begrippen- flinke inbraakgolf. In de eerste week van oktober zijn er maar liefst 10 inbraken of poging daartoe geregistreerd. Dit aantal ligt waarschijnlijk nog iets hoger, aangezien niet alle inbraken of pogingen daartoe worden bekend gemaakt. En dit zijn vooral woninginbraken, schuren, voertuigen worden niet meegerekend.

Vooral de wijk Achterveld is een gewild doelwit, maar wijken als IJsselveld en Zenderpark zijn van tijd tot tijd ook erg populair.

De politie heeft de afgelopen dagen vooral in de avond en nacht de nodige maatregelen genomen. Zo zijn agenten in burger door de wijken gegaan om de kans op een heterdaad te vergroten.

Op donderdag 12 oktober kregen alle IJsselsteinse Burgernet-deelnemers een bericht dat de politie op zoek was naar een inbreker. Dit gebeurde in de wijk Achterveld. Na deze melding was er veel politie in de wijk te vinden, maar waren er gelukkig ook veel bewoners op straat die een oogje in het zeil hielden. Na circa 3 kwartier kregen de deelnemers het bericht dat de verdachte is aangehouden door de politie. Of dit is gebeurd dankzij een alerte Burgernet-deelnemer is ons niet bekend.

In de nacht van 12 op 13 oktober heeft de politie een gecombineerde controle uitgevoerd. Hierbij werd de Weg naar de Poort afgesloten en werd elk voertuig gecontroleerd.

Na deze controle is de politie de wijk IJsselveld, Achterveld en Zenderpark ingetrokken om daar elk rijdend voertuig te controleren.

De politie is dus druk bezig om boeven te vangen. Maar het gaat om een groot gebied met heel veel vluchtwegen. Om inbrekers en ander tuig aan te pakken roept de politie de hulp in van de inwoners van IJsselstein. Wat kan jij doen? Wij geven hieronder een paar tips:


Lid worden van Burgernet! Je kunt op verschillende manieren een Burgernet-melding ontvangen: via spraak, sms of een push-bericht via een app.

Wij adviseren de App voor op je telefoon of tablet. Je krijgt bij een melding een duidelijke notificatie op je telefoon en kunt via de App in de meeste gevallen direct op een kaart de locatie zien van het incident. Je hebt dan ook de mogelijkheid om de spraak-versie van de melding te beluisteren, en nog een keer te herhalen wanneer je een detail hebt gemist.

Je kunt ook aangeven dat je gebeld wilt worden of een sms wilt ontvangen. Dit heeft wel een paar nadelen: een sms-bericht bevat beperkte inhoud. En spraak is niet altijd even handig wanneer je de telefoon niet bij de hand hebt. Om een Burgernet-melding te beluisteren dien je een willekeurig cijfer in te toetsen om het bericht af te spelen. Daar kan jouw voicemailbox niet mee overweg en je mist hierdoor het bericht.

Maar…wil je écht supersnel op de hoogte zijn wanneer er een melding gedaan wordt? Kies dan voor de app én spraak. Wij werken al een paar jaar met beide opties en de ene keer komt het spraakbericht eerder binnen dan de push-notificatie. Andere keren is de push-notificatie er eerder en volgt even later het spraakbericht. Er zitten vaak enkele seconden tussen de beide opties, maar soms een hele minuut of iets meer.

Wat te doen bij een melding bij jou in de buurt?
Deze vraag zien wij regelmatig terug. Het beste is echt om zo snel mogelijk in je omgeving uit te kijken naar wie men op zoek is. Dit kan een vermist persoon zijn of verdachte van een inbraak (beide komen regelmatig voor in IJsselstein). Kijken in je eigen buurt kan je doen door even uit het raam te kijken of door naar buiten te gaan. Je kan dit doen door even een ommetje te maken met een buurtgenoot, met de hond maar het is ook erg zinvol om een stukje door de wijk te fietsen. Vergeet in dit soort situaties vooral niet om je telefoon mee te nemen om 112 te kunnen bellen wanneer dit nodig is.

In Zenderpark hebben wij het perfecte voorbeeld gezien hoe actief Burgernet-deelnemers kunnen zijn. Na een heterdaad inbraak in Zenderpark in april 2016 zagen agenten bij het starten van een Burgernet-actie direct gordijnen open gaan, mensen naar buiten lopen met zaklampen,  wandelden een extra rondje met de hond of stapten met buurmannen op de fiets voor een burgerwacht, de buurts-WhatsApp-groepjes bleken toen ook overuren te draaien.

Ooit een keer lid geweest en toch weer afgemeld? Doe gerust weer een poging. Het aantal (onzinnige) meldingen is stukken minder geworden en het gebeurd niet meer dat ’s nachts je telefoon gaat vanwege een vermissing.

Er ligt nog een schone taak voor de gemeente en politie om vaker te oefenen.
Voor meer informatie over Burgernet in IJsselstein, klik dan op deze link.


WhatsApp Buurtpreventie. Een nuttig middel om buurtbewoners op de hoogte te stellen van verdachte situaties. Je ontvangt op deze manier meldingen van buurtgenoten om erachter te komen wat er speelt in de wijk. Dit zijn vooral verdachte personen, situaties en voertuigen. Deze groepen zijn niet bedoeld om te klagen over zaken die spelen in de wijk of om een sociaal momentje te hebben met buurtgenoten.

Helaas is het lastig om terug te vinden hoe jij als buurtbewoner lid kunt worden van een WhatsApp-groep of hoe je er eentje kunt starten. Wij willen hier binnenkort meer aandacht aan besteden om je hier verder mee te helpen.

Hieronder een paar links:
Google Maps Kaart van WhatsApp groepen in IJsselstein. (In IJsselstein zijn 40 groepen actief, maar ze staan helaas niet allemaal op de kaart)
Gemeente IJsselstein (informatie is beperkt)

Beveilig je woning!

Bekijk het onderstaande item uit het tv-programma KASSA.

https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/houd-inbrekers-buiten-tips-om-uw-huis-te-beveiligen

<iframe width=”480″ height=”270″ frameBorder=”0″ src=”//media-service.vara.nl/player.php?id=233058″></iframe>

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.