Gras verwijderd langs Baronieweg. Dit is waarom.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het is een apart gezicht langs de Baronieweg: het mooie groene gras heeft plaats gemaakt voor een minder fraaie bruine oppervlakte.

De reden? De berm is te hoog geworden. Bermen hebben de neiging om in de loop van de tijd hoger te “groeien” ten opzichte van het wegdek. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals achterblijven van maaisel, bladval, verwaaiing van zand en grond, verlies bij transporten van zand en grond, achterblijven van grond bij oogstcampagnes, enz. De berm vormt dan een opstaande rand langs de weg, zodat het regenwater niet meer vanaf de weg de berm in kan stromen. Water op de weg kan allerlei onveilige situaties met zich meebrengen, zoals aqua – planning. Om dit te voorkomen moeten de bermen worden verlaagd.

Een ander argument om tijdig en regelmatig de bermen te verlagen is het behoud van de asfalt. Wanneer het regenwater langdurig op de asfaltrand en in de berm blijft staan, wordt de onderbaan vochtig en week, waardoor de asfalt op den duur langs de randen zal gaan scheuren.

Hierdoor ontstaan hoge kosten, die relatief eenvoudig en goedkoop voorkomen kunnen worden.

Daarom is de berm nu verlaagd. Na het weghalen van het gras en de te hoge grond wordt er meteen opnieuw gezaaid, zodat het gras weer snel kan groeien.

Voor het verkeer is er beperkte hinder. De aannemer uit Oudheusden is naar verwachting tot donderdag of vrijdag bezig met de werkzaamheden.

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.