De 4 redenen waarom het gras zo hoog staat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het gras staat al weken hoog en het openbaar groen ligt er slordig bij. Er is geen peil op te trekken wanneer er een grasmaaier langs gaat komen. En als deze eindelijk komt dan worden stukken gras ‘vergeten’ en soms hele velden. Maar waarom?

Het rommelige aanzicht is begonnen met het bezuinigen op het onderhoud. Het was toen een eenvoudige manier om (veel) geld te besparen. De crisis is voorbij en nu speelt “biodiversiteit” een grote rol.

De gemeente heeft veel vragen ontvangen over dit beleid en ook wij ontvangen vrijwel dagelijks vragen en foto’s van inwoners. De gemeente heeft een tijd geleden gereageerd op alle vragen. Hieronder de 4 redenen van de gemeente:

1) Er is ooit gekozen om de openbare ruimte sober en doelmatig te onderhouden.

2) In de afgelopen periode groeide de natuur heel hard en in heel korte tijd staat het onkruid snel een halve meter hoog. Na juni neemt die groei weer af en zien we dit hoge onkruid minder snel ontstaan.

3) We zitten midden in het broedseizoen, ook dat loop eind juni af. In deze periode zijn we altijd wat terughoudend met snoeien en dergelijken om de nesten niet te verstoren.

4) Misschien wel het belangrijkste aspect. De gemeente houdt in toenemende mate rekening met de biodiversiteit. We willen de flora en fauna proberen te stimuleren. Dat wil zeggen dat we goed kijken waar we wel en niet maaien en wanneer. We proberen daarbij wel goed oog te houden voor de verkeersveiligheid, daarom ziet u dat we wel vaker maaien rond kruispunten. Maar het andere groen (onkruid) wat langer laten staan om de bloemen en planten meer kans te geven om zich te ontwikkelen en daarmee een goede voedingsbodem ontstaat voor insecten en in het verlengde de vogels. Maar we begrijpen ook dat het juist in deze periode een verwaarloosde indruk kan maken en de toegankelijkheid van de openbare ruimte beperkt.

In Lopik werd ook bezuinigd op het onderhoud, maar begin vorig jaar hebben zij dit besluit weer teruggedraaid vanwege de vele klachten en het aanzicht. ,,In het begin zullen we meer moeten uitgeven aan grondverbetering en planten. Maar als je planten dicht op elkaar zet met veel kleuren, krijgt onkruid minder kans en heb je weinig onderhoud’’, zegt wethouder Spelt. ,,En het geeft een betere uitstraling.’’

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.