Eikenprocessierups weer actief in IJsselstein

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ook dit jaar hebben we de eikenprocessierups weer in IJsselstein. De eikenprocessierups (Thaumetopoea precessionea linnaeus) verplaatst zich hoofdzakelijk in rijen achter elkaar in de eikenboom. De rupsennesten zitten vaak op de stam van de eikenboom.

Wat doet de Eikenprocessierups
De rups kan voor gezondheidsproblemen zorgen bij mens en dier. De processierups laten zogenoemde brandharen los die voor jeuk en huiduitslag kunnen zorgen. Daarnaast kunnen de haartjes voor irritatie van de luchtwegen en ogen zorgen.

Bestrijding
In het voorjaar bestrijdt RMN de rups in IJsselstein op een milieuvriendelijke manier. De locaties met nesten worden met een waarschuwingslint gemarkeerd. Op locaties waar veel publiek komt, verwijdert RMN de plukken/nesten met rupsen door ze weg te zuigen. Dit is de meest veilige methode waarbij geen haartjes vrijkomen.

Risico voor de gezondheid
Ons advies is plekken te mijden waar de eikenprocessierups veelvuldig aanwezig is. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben en wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook de kleding ( op 600C*). Een zachte crème met bijv. Menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Wat kunt u doen?
Mocht u in uw omgeving (IJsselstein) eikenprocessierups constateren neem dan contact op met de afdeling Publiekscontacten van RMN, via telefoonnummer 0900 – 6039222 of e-mailadres info@rmn.nl Het telefoonnummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur.

De informatie is afkomstig van RMN (www.rmn.nl)

* 600C is best knap. Dit moet 60 graden zijn, RMN heeft dit inmiddels ook op hun website aangepast.

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.