Henk Salverda 75, meer dan 30 jaar scheidsrechter in het zaalvoetbal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niets vermoedend floot Henk Salverda zaterdagavond 13 oktober een wedstrijd zaalvoetbal in de IJsselhal. Gewoon zoals hij al meer dan 30 jaar wekelijks in het district West 1 van de KNVB doet. In de rust was echter alles anders. Geen kopje thee en even uitpuffen: Nee, wethouder Anastasia van der Lugt verraste de heer Salverda met de gemeentelijke onderscheiding ‘het Compliment’.

De heer Salverda vierde vrijdag 12 oktober zijn 75steverjaardag. Op deze mooie leeftijd nog steeds topfit zijn en je wekelijks inzetten voor de stad IJsselstein: Dan verdien je een speciaal verjaardagscadeau. De heer Salverda, alias de ‘scheids’, ontving de Bloemknop als dank voor zijn jarenlange inzet als scheidsrechter voor het zaalvoetbal.

In de gang van zijn huis staat de sporttas van de heer Salverda altijd gepakt. Klaar om weer een wedstrijd te fluiten. In de competitie of een toernooi: Op de heer Salverda wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan. 
Niks geen videoscheidsrechter die op afstand meekijkt. De heer Salverda ziet alles scherp en hij heeft geen enkele moeite met het tempo en/of de juiste beslissingen te nemen. En met zijn humor en autoriteit weet hij iedereen, als de gemoederen in de strijd wel eens verhit raken, in het gareel te houden. Hij dwingt het respect moeiteloos af. Niets voor niets is zijn koosnaam ‘scheids’. 

De gemeente IJsselstein hecht grote waarde aan sporten. Bewegen houdt je fit van lijf en geest; Het verbindt mensen; Er ontstaan vriendschappen en het leert je om gaan met de gevoelens bij winnen en verliezen. Het zijn feiten, maar in het dagelijks leven zo belangrijk om goed te kunnen functioneren en met elkaar van IJsselstein een stad te maken waar het fijn wonen, werken en leven is.

Niet iedereen wil scheidsrechter zijn. Je moet een voorliefde hebben voor het spel; Je moet kennis hebben van de spelregels en daarin ook willen investeren. (De heer Salverda gaat regelmatig naar bijeenkomsten van de KNVB). En je moet er zoveel vrije tijd in willen steken: Voetbal is een hobby van de heer Salverda, maar nog belangrijker: hij maakt met zijn inzet de hobby van vele voetballiefhebbers mogelijk. Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd.

Van de KNVB heeft de heer Salverda in 2008 een zilveren scheidsrechterpin ontvangen voor zijn verdiensten voor de KNVB.

Foto’s en tekst zijn afkomstig van de gemeente IJsselstein

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.