Burgemeester sluit woning na vondst hennepplantage

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op 6 februari 2019 heeft de burgemeester van IJsselstein een bovenwoning, voor de periode van zes maanden, gesloten in het centrum van IJsselstein. Na een brand in oktober 2018 werd hier een hennepkwekerij aangetroffen.

Hennepkwekerijen worden vaak aangelegd met het illegaal afnemen van stroom en het gebruik van verwarmingen, irrigatie en afzuiging. Dit brengt een groot risico mee door het gevaar van het ontstaan van brand en elektrocutie. Ook bij de hennepkwekerij in de Utrechtsestraat werd illegaal stroom afgenomen. Uit het politieonderzoek is gebleken dat de brand zeer waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van de aanleg van de hennepkwekerij. Door de ligging van het pand in het dichtbebouwde historisch centrum van IJsselstein zijn bewoners, ondernemers en bezoekers blootgesteld aan de risico’s van brandgevaar en andere zaken die komen kijken bij deze drugscriminaliteit. Burgemeester Van Domburg: “Het is een geluk bij een ongeluk dat de brand niet is overgeslagen naar andere panden. Om bewoners, ondernemers en bezoekers te beschermen dient te worden ingegrepen en wordt een duidelijk signaal afgegeven dat hennepkwekerijen onacceptabel zijn”.

De burgemeester benadrukt dat verhuurders een taak en verantwoordelijkheid hebben in het voorkomen van drugscriminaliteit. Pandeigenaren wordt daarom opgeroepen kritisch te kijken aan wie ze hun woning of bedrijfspand verhuren én de huurvoorwaarden. De verhuurder heeft een zorgplicht en dient aandacht te besteden aan het dagelijks gebruik van het pand. De huurder wordt beschermd in het recht op privacy. De verhuurder kan bijvoorbeeld in het verhuurcontract opnemen dat deze gerechtigd is periodiek (per maand/kwartaal/halfjaar) de woning te inspecteren met als doel het toetsen van het vastgelegde gebruik. Op deze manier kan de verhuurder voldoen aan de zorgplicht en huurders met verkeerde intenties zullen eerder afzien van de huur.

Melden verdachte situaties Melding maken van een verdachte situatie neemt u dan contact op met de politie 0900-8844 Liever anoniem iets melden, dat kan via M. 0800 7000 of digitaal via www.meldmisdaadanoniem.nl

Bron: officieel persbericht afkomstig van de gemeente IJsselstein

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.