Bijzondere IJsselsteinse bodebus uit 1740 in Tussen Kunst & Kitsch

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Woensdag 21 oktober taxeert Emilie Aardewerk in het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch een ‘bodebus’ uit IJsselstein.

Het programma schrijft op haar website;

“Mevrouw erfde dit van haar vader, het object is al meerdere generaties in de familie. Het wordt een ‘bodebus’ genoemd, maar ze weet niet wat dat precies betekent. Ze herkent het wapen van IJsselstein dat erop staat. Daar is ze namelijk geboren en opgegroeid, de vlag wapperde op het stadhuis en op school moesten ze hem wel eens na tekenen.

Emiel Aardewerk: Deze bodebus was eigenlijk een attribuut van de Fedex/DHL uit de achttiende eeuw. De bode was in dienst van een stad of belangrijk persoon en bezorgde belangrijke post door het hele land. Op vertoon van zo’n bodebus kon hij gratis reizen met postkoetsen of trekschuiten. Ook kreeg hij gratis overnachtingen in herbergen als hij de bodebus liet zien. De term ‘bodebus’ is een samenstelling van het woord ‘bode’, diender, en ‘bus’, de koker waar de brieven voor vervoer in gedaan werden. Het werd aan een lint schuin om het lichaam gedragen door de bode.

De maker van deze bodebus is Nicolaes Verhaer. Hij werkte in Utrecht. Omdat IJsselstein geen eigen zilversmidsgilde had, was het vrij logisch dat die stad deze bodebus in Utrecht liet maken. De twee leeuwen houden het schild met het stadswapen van IJsselstein vast. Dat was de stad waarbij de bode die met deze bodebus op pad ging in dienst was.

Voorstelling: wapen van IJsselstein vastgehouden door twee leeuwen onder een kroon
Maker: Nicolaes Verhaer
Herkomst: IJsselstein
Datering: 1740
Materiaal: verguld zilver
Afmetingen: 7 cm hoog, 6 cm breed”

De uitzending is woensdag 21 oktober om 20:35 op NPO1.

Bron: https://www.avrotros.nl/tussen-kunst-en-kitsch/gemist/detail/item/tussen-kunst-en-kitsch-museum-de-pont-tilburg-objecten-met-een-betekenis-21-10-2020/?fbclid=IwAR0bfeDaov2m2d46hD3Fcs-kNwRF3FFRUk_MWrHnht3FiHVr-lvh_lO6mRc

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.