Mobiele installatie langs N210 bij IJsselstein blijkt handhavingscamera van het OM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinds een week staat er pal langs de N210 bij IJsselstein een mobiele installatie die automobilisten in de gaten houdt die een mobiele telefoon in de hand houden.

Voor de duur van circa twee weken controleert de camera alle passerende automobilisten op het gebruik van een telefoon of tablet achter het stuur. Wie wordt betrapt door de camera ontvangt thuis een beschikking van het Openbaar Ministerie.

Volgens een woordvoerder van de Provincie Utrecht is de handhavingscamera een primeur voor de provincie Utrecht. De plek in IJsselstein is uitgekozen vanwege de vele ongelukken die op de N210 ter hoogte van vleesverwerker Westfort zijn gebeurd. Volgens de provincie Utrecht en het openbaar ministerie spelen afleiding en een te hoge snelheid een belangrijke factor bij de ongevallen op het betreffende stuk van de N210. In het -recente- verleden zijn er voertuigen van de weg gereden of zijn auto’s frontaal op elkaar gebotst, vrijwel allemaal op hetzelfde stuk van de N210.

Onderzoek van de provincie heeft uitgewezen dat het wegdek aan alle eisen voldoet en geen bijdrage kan leveren bij de voorgevallen incidenten. Hierbij is ook de stroefheid van het asfalt getest, hierbij is getest hoe een auto zich gedraagt bij bepaalde snelheden. Wanneer een auto te hard rijd, dan is de kans groot dat het voertuig grip verliest met alle gevolgen van dien.

De mobiele installatie kan tot 200 meter een automobilist met een telefoon in de hand spotten. De software is ontwikkeld door een Australisch bedrijf. De komende periode gaat de installatie op nog zeker zeven andere locaties staan binnen de provincie, waar afleiding zorgt voor onveilige verkeerssituaties.

Update 16:30: een woordvoerder van het verkeersparket van het OM heeft meegelezen en heeft zojuist laten weten dat het om een proefopstelling gaat. Na een overtreding blijft je postvak dus (voorlopig) leeg.

Foto’s zijn gemaakt door Uppel Media

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.