Paardenveld-Noord kansrijk gebied voor woningen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Omsloten tussen de karakteristieke Paardenlaan, Utrechtseweg, Beneluxweg en Hogebiezen ligt het gebied Paardenveld-Noord. In de komende jaren kan dit gebied zich ontwikkelen tot een nieuwe bestemming. De gemeente IJsselstein onderzoekt de mogelijkheden Paardenveld-Noord in te richten als woonwijk met 500 woningen: appartementen, koopwoningen en 30% sociale-huurwoningen, met speciale aandacht voor starters en senioren. Een woonwijk om in de komende tien tot twintig jaar fasegewijs te ontwikkelen. De gemeente IJsselstein heeft de ambitie voor het jaar 2030 2.500 woningen te bouwen. Elke vrijkomende locatie binnen de stadsgrenzen wordt onderzocht naar de kansen voor woningbouw. Paardenveld-Noord moet een woonwijk worden waar iedereen graag woont. Een unieke locatie voor woningbouw vanwege zijn ligging op een steenworp afstand van de binnenstad en de Hollandsche IJssel; een goede aansluiting op het openbaar vervoer, de rijksweg A2 en de doorfietsroute naar Nieuwegein en Utrecht en de aanwezige ouderen- en gezondheidszorg.

Wijk van de toekomst
IJsselstein bouwt voor toekomstige generaties. Dat betekent een duurzame wijk waar mens, natuur, klimaat en gezondheid centraal staan. Paardenveld-Noord kan zo’n wijk worden. Een autovrije wijk. Bewoners kunnen hun auto in een, op korte loopafstand van hun woning gelegen, parkeergarage parkeren. Waar oplaadpunten zijn en deelauto’s geleend kunnen worden. Woningen die in grote mate kunnen voorzien in de eigen energievraag door toepassingen zoals warmtepompen, zonne-energie, warmteterugwinning en warmtewisselaars. En een openbare ruimte met een inrichting die bijdraagt aan de biodiversiteit en duurzaamheidsdoelstellingen, zoals regenwateropvang en -berging en het tegengaan van hittestress. Kortom, een wijk ingericht volgens de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Visie indeling van de wijk

De gemeente IJsselstein heeft ter oriëntatie een eerste visie laten maken voor de indeling van de wijk. De appartementgebouwen staan aan de buitenranden van de wijk. Het midden van de wijk is vrijgehouden voor een gezamenlijk park. Om de authentieke Paardenlaan tot zijn recht te laten komen gaat de visie uit van een bouwhoogte tot 4 à 5 bouwlagen. Langs de drukkere wegen Beneluxweg en de Utrechtseweg houdt de visie rekening met een staat hogere bebouwing en waterberging. Ook woonzorgcentrum Ewoud heeft plannen op korte termijn voor het vervangen van woningen voor nieuwe moderne woningen. Daarvoor willen zij de woningen aan de Marijke Meuhof vervangen voor een nieuw zorggedeelte en appartementen.

IJsselsteiners denken mee!
De visie is een eerste opzet om IJsselsteiners te vragen mee te denken om van deze unieke kans om Paardenveld-Noord als woonwijk in te richten, werkelijkheid te maken. Op www.ijsselstein.nl/paardenveld-noord staat een enquête waar de inwoners hun reactie kunnen geven. Aan de hand van de antwoorden maakt de gemeente een nieuw schetsontwerp. De verwachting is dat de gemeenteraad begin 2021 de visie kan vaststellen. Daarna kan met belanghebbenden en belangstellenden worden gewerkt aan een verdere indeling van de wijk.

Tekst en illustratie zijn afkomstig van de gemeente IJsselstein


Is de illustratie niet goed te zien of te lezen? Download de afbeelding HIER zodat je kunt inzoomen.

Delen.

Over de auteur

Er kunnen geen reacties geplaatst worden.